Welke kosten komen kijken bij de verkoop van je woning?


09/02/2021

Overweeg je om je woning te verkopen? Weet dat hier kosten aan verbonden zijn. Wij lichten ze graag even voor jou toe.

Wat is je woning waard?

Veel kosten hangen af van de verkoopprijs van je appartement of woning. De waarde van je woning is afhankelijk van heel wat factoren, zoals de ligging ervan (op het platteland, in het dorp of midden in de stad), het bouwjaar, de bewoonbare oppervlakte, de afwerking, de welvarendheid van de streek en natuurlijk van de wet van vraag en aanbod.

Bij Domestic Makelaars is de schatting van de waarde van jouw pand geheel vrijblijvend en gratis. We hebben meer dan 15 jaar ervaring en zijn goed op de hoogte van de evolutie van de prijzen in onze regio.

Een correcte verkoopprijs vaststellen en een eventuele onderhandelingsmarge bepalen is erg belangrijk. Een kandidaat koper zoekt vaak online via sites zoals Immoscoop en Immoweb. Om op die websites een droomwoning te vinden in het enorme aanbod, moet hij, naast een aantal andere criteria, een maximum budget ingeven. Panden boven dat budget krijgt hij niet te zien. Werk je samen met een makelaar, dan kan die potentiële kopers wel informeren over jouw pand dat helemaal beantwoordt aan de vereisten, maar misschien net ietsje duurder is.

Verplichte attesten en documenten

Om een pand te verkopen, is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht. Het EPC geeft aan hoe energiezuinig jouw woning of appartement is, en wordt opgemaakt door een erkend deskundige. De kostprijs van dit EPC hangt af van de grootte van je pand, het aantal gevels, de beschikbaarheid van plannen.
Je moet ook een elektrische keuring en een conformiteitsattest voor je stookolietank aanvragen.
Kies je ervoor om via Domestic Makelaars je woning te verkopen, dan doen wij het nodige voor deze attesten. De kostprijs ervan nemen wij dan voor onze rekening.

Bovendien gaan wij in samenspraak met de notaris ook andere wettelijk vereiste documenten opvragen, zoals een bodemattest, stedenbouwkundige informatie, de kadastrale legger enz. Deze kosten worden mee verrekend via jouw notaris.

Publiciteit

Opdat potentiële kopers jouw pand vinden, moet je publiciteit voeren. Daar komt heel wat bij kijken, want je moet je woning aantrekkelijk voorstellen en degelijke informatie geven.

Bij Domestic Makelaars zetten wij heel wat kanalen in om kandidaat kopers voor jouw woning aan te trekken. We plaatsen jouw zoekertje niet alleen op Immoscoop en Immoweb maar ook op een gepersonaliseerde website op basis van het adres van jouw pand. Wij adverteren in geschreven pers zoals ’t Gazetje, De Streekkrant en Gazet van Antwerpen en maken reclame voor jouw huis of appartement op onze Facebook-pagina en op onze eigen website.
We werken bovendien samen met een professionele fotograaf om jouw woning netjes en correct in beeld te brengen. Jouw huis of appartement moet immers onmiddellijk in het oog springen, want anders klikt men door naar andere panden.

Om jouw woning de nodige ruchtbaarheid te kunnen geven, zijn er ook wettelijke vermeldingen die je moet opnemen in publiciteit, zoals de EPC-waarde, de watertoets, stedenbouwkundige informatie… Ook daar zorgen wij voor.

Vervroegde terugbetaling van je lening & handlichting van je hypotheek

Heb je nog een hypothecair krediet lopen voor de aankoop van jouw woning? Dan moet je bij de verkoop ervan rekening houden met wederbeleggingskosten. Die moet je, naast het openstaande kapitaal, terugbetalen aan je bank. Zo’n wederbeleggingsvergoeding komt overeen met 3 tot 6 maanden intrest.

Je woonkredieten wordt gewaarborgd door een hypotheek die gemiddeld 20 а 30 jaar loopt. Verkoop je je woning eerder, dan betaal je kosten voor een ‘handlichting van de hypotheek’. Dat is een notariële akte waarbij jouw bank afstand doet van zijn waarborg op het pand. Verkoop je omdat je een nieuw pand hebt gekocht en blijf je lenen bij dezelfde bank, dan kan je vragen om het krediet van de ene woning naar de andere over te dragen.

Belastingen en erelonen 👉 voor rekening van koper

Bij het afsluiten van een verkoopovereenkomst moet je ook rekening houden met kosten voor de notaris. Het ereloon van je notaris is bij wet vastgelegd en wordt berekend op de verkoopsom. Daarnaast moet je ook de kosten die de notaris heeft moeten maken in het kader van zijn opzoekingen of voor de neerlegging van de akte vergoeden.

Belastingen zijn een andere grote kostenpost. Er zijn verschillende belastingtarieven, en je moet weten of je nu registratierechten moet betalen of btw. Heb je recht op een fiscaal gunsttarief? Dit is allemaal maatwerk en hangt af van jouw situatie en van jouw pand. Je notaris informeert je op een neutrale en onafhankelijke manier.


Domestic ontzorgt jou bij de verkoop dan je woning!

Hulp nodig bij het verkopen van jouw woning?

Geen probleem. Wij starten steeds met een waardebepaling van jouw vastgoed. Het is van essentieel belang dat je met een correcte en haalbare verkoopprijs het verkoopproces start.

Vraag een GRATIS schatting aan van je woning
Vraag een schatting aanGratis schatting