[HLN] Op huizenjacht in... Retie: “Rustige slaapgemeente met een bruisend verenigingsleven”


28/05/2021

RETIE Op zoek naar een nieuwe stek? Of gewoon nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen? Of waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokaal specialist. Deze week: Retie, het rustige dorp van de zeven Neten en de mooie lindeboom.

Door Liese Demeulenaere voor HLN - 26/05/21

(lees verder onder de foto)

- Wim Gijs met dochter Aline aan de Lindeboom in Retie ©Domestic Makelaars

Met zo’n 11.000 inwoners hoort Retie bij de kleinere gemeenten van de Kempen. Verspreid rond de kerktoren en de eeuwenoude dorpslinde vind je nog de rustige woonkernen van Hodonk, Looiend, Obroek, Den Brand, Werbeek en het buitenbeentje Schoonbroek. Vlak buiten de bebouwde kom vind je al snel het zuivere water van zeven riviertjes die uitmonden in de Kleine Nete en de talloze prachtige recreatiegebieden zoals het Prinsenpark, het Berkenstrand en de Looiendse bossen. Dat alles maakt van Retie een waar wandel- en fietsparadijs voor natuurliefhebbers, en dat terwijl het dorp vlak aan de E34 ligt. Zo sta je op 30 minuutjes in Antwerpen en op 20 mintuutjes in Eindhoven, ideaal aangezien Retie vanouds een zogenaamde slaapgemeente is, met slechts een beperkte industrie.

Toch is Retie allesbehalve slapend. “De gemeente heeft een uniek, bruisend verenigingsleven met talrijke evenementen. Denk maar aan de Sint-Maartensvuren en Retie Kermis, waarbij het ganse dorp verlof neemt om naar de koers te komen kijken. Ook komen mensen uit Dessel en Arendonk vaak hier op café omdat er in Retie gewoon meer te doen is”, vertelt Wim Gijs van Domestic Makelaars. “Ook qua sport en spel zit je hier goed. Zo is Sportpark Vossekot de voorbije vijf jaar sterk uitgebreid tot een omvangrijk complex, waarop heel wat dorpen jaloers mogen zijn. Je vindt er namelijk niet alleen de voetballers, tennissers, korfbalspelers en touwtrekkers, maar ook de hondenclub, het skatepark en de jeugdclub. Daarnaast vind je hier in Retie één van de grootste niet-gemengde chiro’s van het ganse land. Dat alles maakt dat jonge starters vaak in eigen dorp blijven.”

(Lees verder onder de foto)

- Retie is een waar wandel- en fietsparadijs. ©Karel Verbruggen

Kortom: Retie is erg interessant voor jonge gezinnen met kinderen, maar ouders die hier willen kopen, moeten weten dat er in het dorp zelf geen middelbare scholen te vinden zijn. “Daarvoor moet je naar Turnhout, Geel, Mol, Kasterlee of Arendonk. Dat kan met het openbaar vervoer, maar ook zeker veilig met de fiets dankzij de doorgaans goede fietspaden. Vaak wordt er zelfs samen in colonnes naar school gefietst.”

Prijzen

Hoewel het kleine Retie goed in de markt ligt, zeker bij jongeren, swingen de prijzen toch niet de pan uit. “De verkoopprijzen in Retie zijn redelijk gemiddeld te noemen. Het is zeker niet de goedkoopste gemeente, maar ook verre van de duurste. Zo is vastgoed in Retie beduidend duurder dan in Dessel, maar wel goedkoper dan in Kasterlee”, vertelt makelaar Wim. “Een doorsnee gezinswoning kost hier rond de 335.000 euro, een bestaand appartement zo’n 240.000 euro. Voor nieuwbouwappartementen liggen de prijzen uiteraard wat hoger, zeker omdat je dan vaak ook een ondergrondse parking en/of berging moet aankopen."

Door corona zijn de prijzen tegenwoordig wel opvallend hoger dan anders, ook in Retie. “Momenteel is er een beperkt aanbod aan woningen omdat mensen door corona de verkoop vaak nog wat uitstellen. Daartegenover staat dat er veel vraag is, de leningen goedkoop blijven en de meeste mensen het laatste anderhalf jaar veel gespaard hebben. Beperkt aanbod in combinatie met hoge vraag leidt vanzelfsprekend tot snelle verkopen en vaak stevige prijzen”, zegt Wim. “Maar situaties zoals in Nederland waarbij sommige makelaars volledig “uitverkocht” zijn, dat zullen we hier niet zo snel meemaken. De onzekerheid door corona neemt geleidelijk aan af, waardoor de markt zich zal herstellen. Ik vermoed dat dat na de zomer wel stilaan zal gebeuren."

(Lees verder onder de foto)

- Watermolen van Retie ©Domestic Makelaars

Hier wil iedereen wonen...

Zoals in alle gemeenten zijn bepaalde delen van Retie meer in trek dan andere. “Over het algemeen is er weinig prijsverschil tussen de verschillende gehuchten, maar woningen kort rond de Markt zijn uiteraard duurder dan de meer afgelegen woningen. De laatste jaren zijn er in het centrum ook heel wat appartementen bij gekomen. Ook deze zomer komt er nog een groot nieuwbouwproject met een zestigtal appartementen vrij, de Zevenster, vlak aan de Markt. Zulke appartementen zijn vaak zelfs helemaal uitverkocht nog voor het gebouw er staat”, vertelt de makelaar. “Die panden zijn nu eenmaal erg in trek, vooral bij iets oudere kopers, wiens kinderen al het huis uit zijn. We beseffen steeds vroeger dat een huis met drie of vier slaapkamers en een grote tuin te veel onderhoud vereist en dan is een appartement op wandelafstand van alle winkels en horeca natuurlijk erg interessant. Toch moet het wel gezegd worden dat appartementen zonder terras in deze tijden heel moeilijk aan de man te brengen zijn, zelfs al zijn ze centraal gelegen.”

... maar dit is een interessant alternatief

Kopers die toch echt liever een huis verkiezen, kunnen hun licht eens opsteken bij de nieuwere verkavelingen rond het centrum. “Deze zijn erg rustig gelegen, hebben drie tot vier slaapkamers en beschikken over een kleine tuin. Hier heb je toch iets meer ruimte dan in die felbegeerde appartementen, terwijl je toch op wandelafstand van het centrum zit.” Wie toch echt een ruimere woning wil, kan dan weer terecht in de oude villawijk tussen het Campinastrand en Postel. “Rond de eeuwwisseling kwamen hier veel Nederlanders in grotere villa’s wonen. De huizenprijzen liggen daar dan ook opmerkelijk hoger, maar komen nu onder druk te staan omdat de bewoners stilaan naar de pensioengerechtigde leeftijd gaan en vaak terug richting Nederland trekken of hier een appartement of serviceflat zoeken”, zegt makelaar Wim. “Dit biedt wel mooie opportuniteiten voor wie op zoek is naar een grote woning met een ruim perceel aan en die bereid is om wat te renoveren.”

TE KOOP in Retie

De verkaveling aan de Hulse Akkers in het centrum van Retie biedt twaalf halfopen bebouwingen in een moderne stijl en bestaande uit twee bouwlagen met een plat dak.

 (Lees verder onder de foto)

- De verkaveling aan de Hulse Akkers in het centrum van Retie biedt twaalf halfopen bebouwingen in een moderne stijl. ©Domestic Makelaars

Adres: Hulse Akkers
Oppervlakte:  124 tot 152 vierkante meter
Prijs:
vanaf 305.000 euro

Indeling: Elke woning heeft een unieke look, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Alle wooneenheden zijn voorzien van een carport op eigen perceel aan de zijkant van de woning, met uitzondering van woning twaalf die over een inpandige garage beschikt. In dit nieuwbouwproject wordt sterk ingezet op energiezuinigheid. Zo wordt er gebruikgemaakt van de nieuwste materialen en technieken, wordt elke woning voorzien van zonnepanelen, ... Voor de snelle beslissers is er inspraak in de afwerking van de woning.

TE KOOP in Retie

Boven de nieuwe Lidl vind je een nieuwbouwproject met vier energiezuinige appartementen die wonen en winkelen combineren. De appartementen liggen pal in het centrum van Retie en hebben een vlotte verbinding naar de E34. Het marktplein ligt op wandelafstand en vanop de terrassen geniet je van een weids uitzicht.

 (Lees verder onder de foto)

- De vier appartementen boven de gloednieuwe Lidl zijn gelegen op de eerste verdieping en beschikken achteraan over een groot terras. ©Domestic Makelaars

Adres: Turnhoutsebaan 38
Oppervlakte: 98 tot 99 vierkante meter
Prijs: vanaf 223.000 euro

Indeling: Alle appartementen zijn gelegen op de eerste verdieping en beschikken achteraan over een groot terras. Privatieve parkeerplaatsen vooraan het gebouw zijn verplicht bij te kopen. Een gemeenschappelijke fietsenstalling en afvalberging zijn aanwezig. Appartementen zijn standaard voorzien van ventilatietype D en een basispakket zonnepanelen voor het bereiken van een E40-peil. Indien gewenst kan het aantal zonnepanelen worden uitgebreid, mits aanpassing van de bouwprijs. Op deze manier kan de norm E20 worden behaald en wordt de koper de komende vijf jaar voor 100 procent vrijgesteld van onroerende voorheffing. De koper heeft inspraak in de afwerking van de keuken, vloeren en het sanitair.


Op zoek naar een woning in Retie?

Op zoek naar een woning in Retie?

Domestic Makelaars heeft een hecht team over de kantoren heen. In Retie doen ze daar nog een schepje bovenop. Wim runt het kantoor samen met zijn dochter Aline.

Denk je er aan om een woning of appartement te kopen of te huren in de regio Retie? We luisteren graag naar jouw wensen. Kom dus zeker eens langs op ons kantoor!

Contacteer Wim & Aline
Vraag een schatting aanGratis schatting