[HLN] Op huizenjacht in ... Dessel: “Idyllisch dorp boordevol Kempense gezelligheid”


12/01/2022

DESSEL Op zoek naar een nieuwe stek? Of gewoon nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen? Of waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokaal specialist. Deze week: Dessel, het gezellige dorpje van de Sas4-toren, Thijs Vanneste en Graspop.

Door Liese Demeulenaere voor HLN - 29/12/21

(Lees verder onder de foto)


Het kleine Dessel telt nog geen 10.0000 inwoners rond de kerktoren en is daarmee nog een echt Vlaams dorp. Naast het Centrum vind je ook nog de gehuchten Witgoor, Brasel en Heide, maar het is vooral Witgoor dat zich onderscheidt als aparte gemeenschap. Verlaat je de rustige woonwijken, dan kom je meteen terecht in de prachtige natuur. Met zijn kanalen, bossen en waterplassen is de gemeente een verborgen parel voor wandelaars en fietsers. Toch beschikt Dessel over een eigen industriezone, waardoor menig Desselaar dicht bij huis kan werken. Ook ben je zó aan het station van Mol en aan de oprit van de E34 richting Eindhoven en Antwerpen. Er zijn helaas geen middelbare scholen te vinden in Dessel, maar je hebt er wel alle hedendaagse faciliteiten op een zucht en geniet er van een bruisend verenigingsleven. 

Uiteraard mogen we ook de jaarlijkse evenementen niet vergeten. “Elk jaar brengen die het hele dorp op de been. Denk maar aan de kermiskoers en natuurlijk ook hét metalfestival van ons land, Graspop. Qua evenementen wil dat toch echt wel iets zeggen, voor zo’n klein dorp”, lacht Geert Vanderhoydonck van Domestic Makelaars. “Dankzij die feestelijkheden en de eigen industriezone valt er dus toch veel te beleven in Dessel. In tegenstelling tot het naburige Retie is het zeker geen klassieke slaapgemeente”, vertelt hij. “Het maakt ook dat de inwoners graag in de eigen gemeente blijven wanneer ze een andere woning zoeken. Maar ook daar blijft de tweedeling van Dessel en Witgoor heel frappant: mensen van Dessel blijven in Dessel, die van Witgoor in Witgoor. Ze gaan niet snel “over de gracht”, zoals ze dat hier zeggen. Het is er natuurlijk ook erg fijn wonen. Je zit hier meestal midden in de natuur of bij landbouwgebied. Nog een pluspuntje? De gemeentebelasting is hier ook opvallend lager dan in de naburige gemeenten.” 

Prijzen

Toch is het niet overal in Dessel de rust zelve. “De baan naar Mol en Turnhout door Dessel-Centrum is een belangrijke verkeersas en dat brengt natuurlijk druk verkeer met zich mee. Gelukkig zijn er ook positieve kanten: het zorgt voor een prima busverbinding, wat dan weer niet gezegd kan worden voor Witgoor”, vertelt makelaar Geert. Dat maakt ook dat de prijzen in het Centrum net iets hoger liggen dan in Witgoor, maar ook niet spectaculair. “Over het algemeen zijn de prijzen in Dessel heel betaalbaar. De vraagprijzen gaan wel nog steeds in stijgende lijn, waarbij de afgelopen twee jaar de stijging harder was dan ervoor. Vooral de goedkoopste woningen zijn flink duurder geworden.” 

(Lees verder onder de foto)


Toch blijft Dessel goedkoper dan haar buren Retie en Kasterlee, maar gemiddeld wel iets duurder dan Mol. “Voor een instapklare gerenoveerde gezinswoning betaal je hier tussen de 300.000 en 400.000 euro, een zeer schappelijke prijs. Kijken we naar de gemiddelde prijzen voor het hele aanbod in Dessel, dan tel je zo’n 320.000 euro neer voor een doorsnee woning en een 235.000 euro voor een appartement. In zulke gevallen gaat het uiteraard niet over nieuwbouw, wat uiteraard iets duurder is.” Het aanbod in Dessel is in ieder geval erg divers: van bestaande woningen en appartementen tot nieuwbouwappartementen en nieuwe verkavelingen in alle gehuchten.

Hier wil iedereen wonen...

De vraagprijzen in Dessel-Centrum zijn iets hoger door de nabijheid van winkels en de uitstekende verbinding met Mol, Turnhout, Antwerpen en Eindhoven. Toch is Witgoor vaak meer in trek, met name twee straten. “De Kromstraat en de Blokstraat, en dan vooral de huizen aan de kant van het kanaal. Die woningen worden als ideaal beschouwd. Waarom? De woningen kijken uit over uitgestrekt landbouw- of natuurgebied en dat zal nog lang zo blijven. Die gebieden zullen namelijk niet snel bebouwd worden en dat is natuurlijk interessant voor de bewoners”, legt Geert uit. “Voor deze woningen liggen de vraagprijzen dus ook net iets hoger omdat kopers ook bereid zijn om het te betalen. Maar de prijzen swingen zeker niet de pan uit.” 

... maar dit is een interessant alternatief

Wie een beperkter budget heeft, kan dan weer kiezen uit de vele renoveerbare woningen die de laatste tijd vaak op de markt komen. “We zien een enorme toename in woningen uit de jaren 60 omdat de bewoners stilaan naar een rusthuis verhuizen of komen te overlijden. Deze woningen zijn nog betaalbaar, maar hebben dikwijls wel een update nodig zoals betere isolatie, nieuwe ramen en een moderne verwarmingsinstallatie”, vertelt de makelaar. “Ondanks de werken die er nog nodig zijn, verkopen deze woningen erg vlot. Meestal spreken we dan over een aankoopprijs tussen de 200.000 en 300.000 euro.” 

TE KOOP in Dessel

Domestic Makelaars verkoopt acht nieuwbouwwoningen in verkaveling Elsakker, gelegen in een autoluwe woonkern in het centrum van Dessel. Belangrijke troeven van het project zijn de rustige, maar centrale ligging en dichte nabijheid van winkels, openbaar vervoer, horeca en scholen. 

(Lees verder onder de foto)


Adres: Elsakker
Oppervlakte: 190 tot 235 vierkante meter
Prijs: vanaf € 299.000

Indeling: Alle woningen zijn gebouwd in moderne pastoriestijl, hebben drie slaapkamers en beschikken over een zuidgerichte tuin en zonnepanelen. De woningen zijn reeds water- en winddicht en worden ook zo casco verkocht. De koper kan mits een meerprijs de woning laten afwerken door de bouwheer.

TE KOOP in Dessel

 Dit instapklaar appartement met twee slaapkamers en ruim terras (50 vierkante) bevindt zich tussen het centrum van Dessel en Witgoor.

(Lees verder onder de foto)


Adres: Meistraat 26 bus 201
Oppervlakte: 135 vierkante meter
Prijs: € 310.000

Indeling: Dit appartement is in uitstekende staat en bestaat uit een grote living met zit- en eetplaats met toegang tot het enorme terras, een volledig ingerichte keuken inclusief vaatwasser en Amerikaanse ijskast, twee slaapkamers, een badkamer met douche in bad en dubbele lavabo, een berging/wasplaats, een apart toilet, een aparte dressing en een ruime zolder. Een garage en een autostaanplaats zijn in de prijs inbegrepen.

---

Bekijk hier het volledige aanbod in Dessel: https://www.domestic.be/nl/te-koop/in-2480-dessel


Op zoek naar een woning in Dessel?

Op zoek naar een woning in Dessel?

In ons kantoor te Dessel bundelen Peter en Geert hun rijke ervaring die ze opdeden in het notariaat en de financiële wereld. De passie voor vastgoed hebben ze gemeen. Beiden wonen op een boogscheut van het kantoor en hun terreinkennis staat bijgevolg buiten kijf.

Domestic is de enige vastgoedmakelaar in Dessel en dus zijn Peter en Geert de gedroomde partners om uw vastgoed te verkopen.

Contacteer Peter & Geert
Vraag een schatting aanGratis schatting