INZICHT: Nu mijn eigendom verkopen?


16/05/2023

Economisch klimaat

Door het onzekere economische klimaat en de stijgende rente kopen zowel gezinnen als investeerders minder woningen. Dit blijkt uit recente cijfers van Vlaams minister van Financiën Diependaele. In het eerste kwartaal van 2023 lag het aantal notariële aktes voor de aankoop van vastgoed gevoelig lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022 en 2021!

Voor gezinswoningen is er voor Vlaanderen een significante daling, als je het eerste kwartaal van 2021 vergelijkt met dat van 2023: van 14.009 naar 12.176 aktes (-13%). Voor investeringsaankopen is de terugval nog spectaculairder: van 24.169 aktes in Q1 2021 naar 16.331 in Q1 2023 (-32%).

Jaar goed begonnen

Toch werd 2023 zeer goed ingezet bij de Kempische vastgoedmakelaar Domestic Makelaars. Zaakvoerder Jan Daems stelt vast dat het aantal gerealiseerde verkooptransacties in de eerste 4 maanden van dit jaar stabiel bleef in vergelijking met het recordjaar 2022. ‘Veel heeft allicht te maken met de kwaliteit van onze medewerkers. In een afkoelende vastgoedmarkt is het van heel groot belang dat de te verkopen woningen aan een correcte en realistische vraagprijs in de markt worden gezet. Hier maken de makelaars van Domestic het verschil!’
Domestic Makelaars investeerde de voorbije maanden extra in de professionalisering en dienstverlening. Zo worden voor veel panden niet alleen professionele foto’s gemaakt, maar ook een coole video of dronebeelden. Bijgevolg blijft het aantal volgers op onze social media-kanalen toenemen. Domestic is ook één van de weinige makelaars die haar verkopers een gratis asbestattest aanbiedt.

Domestic Makelaars deed er dit voorjaar alles aan om ‘in the picture’ te lopen. Zo was er een zeer succesvolle editie van de ‘Dag van de Gratis Schatting’ met maar liefst 30 waardebepalingen op één dag. Eind april was er een gesmaakte editie van de ‘Nieuwbouwzondag’. En de info-avond met beursexpert Pascal Paepen was met 200 deelnemers volledig uitverkocht. Met het unieke renovatieproject Residentiewijk te Mol nam Domestic deel aan de ‘Open Wervendag’.

De vooruitzichten voor de rest van 2023 zien er rooskleurig uit. ‘Er gaan een aantal mooie en grote nieuwbouwprojecten in de verkoop komen, o.a. in Gierle, Kasterlee en Lommel. Samen goed voor een 100-tal nieuwe woningen. En ook het aantal nieuwe verkoopopdrachten blijft op peil. In de regio Kempen is Domestic Makelaars immers een naam die klinkt als een klok.’

Conclusie: is nu mijn eigendom verkopen een goed idee?

Klanten die momenteel overwegen om hun eigendom te verkopen, hebben geen reden om nog langer te wachten. ‘De grote stormloop op vastgoed die we kenden tijdens de coronacrisis is dan wel achter de rug, de verkoopprijzen zijn zeker en vast niet gezakt en zitten nu misschien wel op hun toppunt. Ook het aanbod aan kwalitatief vastgoed is in de Kempen relatief beperkt, wat maakt dat we voor elk pand een koper vinden. 

De zoektocht naar een koper duurt nu wat langer, maar net daarom kunnen we als vastgoedmakelaar onze meerwaarde bewijzen.’ Domestic Makelaars merkt wel op dat kandidaat-kopers extra gevoelig zijn voor de EPC-score van een woning. Duurzaamheid is immers de nieuwe X-factor, ook in het vastgoed.

Vraag een schatting aanGratis schatting