An evening with Pascal Paepen


03/05/2023

Meer dan 200 aanwezigen in Geelse Bloemfabriek voor boeiend seminarie

Een pas overwonnen COVID-crisis, oorlog op Europees grondgebied, een torenhoge inflatie, stijgende rentes en energiefacturen die de pan uit swingen … voor kandidaat-beleggers of investeerders zijn het – zacht uitgedrukt - onzekere tijden. Daarom organiseerde Domestic Makelaars een infosessie omtrent ‘investeren in vastgoed’. Het feit dat het event al weken op voorhand volzet was, toont aan dat het onderwerp goed gekozen was.

(Lees verder onder de foto)

Zaakvoerder van Domestic Makelaars en oprichter Jan Daems trapte de avond af. Hij lichtte de belangrijkste redenen toe waarom investeren in vastgoed belangrijk is en blijft. ‘Vastgoedinvesteerders genieten niet alleen maandelijks van huuropbrengsten, op lange termijn is er ook de meerwaarde. Het is een constante dat de vastgoedprijzen in ons land blijven stijgen. De mediaanprijs van een appartement was in 2013 nog 165.000 euro maar in 2022 was dat al 235.000 euro!’ Ook wees Daems de aanwezigen op de oververhitte huurmarkt. ‘Momenteel is 78% van de Vlaamse gezinnen eigenaar van de gezinswoning. Slechts 22% van de gezinnen huurt. In vergelijking met onze buurlanden is er nog een zeer grote groeimarge voor de huurmarkt. In Duitsland bijvoorbeeld huurt 50% van de gezinnen de gezinswoning. Wetende dat er nu reeds een zeer groot tekort is aan huurpanden, moeten toekomstige vastgoedinvesteerders zich geen zorgen maken over leegstand of dalende huurprijzen.’Ook brak Daems een lans voor nieuwbouw. ‘Nieuwbouw staat per definitie synoniem voor energiezuinig vastgoed. Alles wat met duurzaamheid te maken heeft, is de nieuwe X-factor, ook in het vastgoed en dus ook voor huurders’. Daems zette tenslotte de Kempen in de verf als perfecte regio voor je toekomstige vastgoedinvestering. ‘De bevolking stijgt hier sneller dan in andere delen van ons land. Tegen 2035 worden in het arrondissement Turnhout 46.000 nieuwe inwoners verwacht. Die zullen allemaal moeten wonen! Bovendien zijn er in de Kempen vele grote bedrijven gevestigd (Nike, Ineos, Ravago, Soudal, Janssen Farmaceutica, etc.) en de werkgelegenheid is er dus gegarandeerd. En werkgelegenheid vraagt om huisvesting!’

Vervolgens waren alle ogen gericht op de centrale gast Pascal Paepen. De gerenommeerde beursexpert is geboren en getogen in Mol. Hij werkte jarenlang voor KBC in de Londense City. Velen onder ons kennen de warme stem van Pascal dankzij zijn gesmaakte reportages op Radio 1. Momenteel is hij financieel columnist voor HLN en Belfius. Paepen geeft ook les aan o.a. de KUL en de Thomas Moore-Hogeschool.Tijdens zijn uiteenzetting van ruim anderhalf uur had Paepen het meermaals over het zgn. ‘monster van de inflatie’. ‘Cash is niet langer king. Geld op je spaarboekje brengt niks meer op en meer nog, het verdampt terwijl je er naar kijkt. Niks doen met je spaargeld is dus geen optie!’. De ogen van het publiek werden geopend toen Paepen liet zien wat je vroeger allemaal met 20 Belgische Frank kon kopen. Vandaag de dag is dat het equivalent van een halve Euro en is dat eigenlijk niks meer waard.

Paepen besprak in detail de verschillende opties voor beleggers: goud, obligaties, aandelen en uiteraard vastgoed.Na een korte vragenronde gaf het team van Domestic Makelaars de aanwezigen nog een exclusieve inkijk op een aantal grote nieuwbouwprojecten die in de loop van de volgende maanden in de verkoop zullen komen. Niet alleen de klassieke appartementen kwamen aan bod, maar ook innovatieve projecten met studentenkamers of business flats.

Vraag een schatting aanGratis schatting