Wat brengt 2023 voor onze vastgoedmarkt?


18/01/2023

Elk jaar weer publiceren de media in januari statistieken met de prijsevoluties van het vastgoed tijdens de voorbije 12 maanden. Het is nu wel overduidelijk dat de rush op huizen en appartementen zoals we die kenden tijdens de coronacrisis, achter de rug is. De grote prijsstijgingen zijn in 2022 afgekoeld, maar de vastgoedmarkt is zeker en vast niet stilgevallen. Bij Domestic Makelaars herkende men de algemene tendensen.

‘De pretbedervers voor de vastgoedmarkt zijn alom bekend’ zegt Jan Daems ‘De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de torenhoge inflatie en een verdrievoudiging van de rente op woonleningen’. In 2022 is de vastgoedmarkt zeker en vast niet ingestort, maar de prijsstijgingen zijn wel gedaald. Appartementen bijvoorbeeld werden in ons land in 2022 gemiddeld 5,9% duurder, tegenover 8,6% in 2021. Er was ook een lichte daling van het aantal transacties maar dit is zeker geen negatieve tendens vindt Daems. ‘De vastgoedmarkt is weer gezonder. Tijdens de coronacrisis moesten kandidaat-kopers bij een eerste bezoek beslissen of ze waren genoodzaakt boven de vraagprijs te bieden. Dat is nu voorbij.’ Over hoe de prijzen in 2023 gaan evolueren, zijn de meningen verdeeld. Sommigen verwachten een beperkte daling, anderen houden het op een status quo of een zeer bescheiden stijging. Wel voorspelt Jan Daems dat energiezuinige woningen het goed gaan blijven doen. ‘Vroeger waren er 3 aspecten belangrijk voor kopers: locatie, locatie, en locatie. Nu is het eerder: locatie, isolatie en ventilatie’.

Verplichte renovatie en asbestattest

Wim Gijs van Domestic Makelaars is benieuwd hoe de markt zal reageren op de Vlaamse renovatieplicht van energieverslindende woningen. ‘Niet zozeer de verplichting zal een impact hebben. De te renoveren woningen die we verkopen, worden al in 99% van de gevallen gerenoveerd, maar de verbouwingskosten zijn fel gestegen. Een renovatie die een jaar geleden 100.000 euro kostte, kost vandaag misschien wel 140.000 euro’ stelt Gijs. Prijzen van energieverslindende huizen zullen dus onder druk komen te staan. Wim Gijs verwacht dat de impact van het verplichte asbestattest (voor woningen van voor 2001) op de prijzen gering zal zijn. Er is immers geen onmiddellijke sanering nodig. ‘Toch verwacht ik dat het attest een element kan worden in de onderhandelingen. Als blijkt dat asbest moet verwijderd worden, dan is dit een zware uitgave die op zich niks bijbrengt aan een woning.’

Nieuwbouw blijft hot

Domestic Makelaars zal zich ook in het nieuwe jaar onderscheiden van collega’s dankzij het brede aanbod aan nieuwbouwprojecten. Els Maes licht alvast een tipje van de sluier. ‘Tijdens de voorbije kerstvakantie lanceerden we al nieuwbouwprojecten in Laakdal en Dessel. Nog dit voorjaar krijgen we in Lommel 10 appartementen te koop. Voor grote projecten in Mol Achterbos en Kasterlee is het nog wachten op de definitieve omgevingsvergunning.’ Els Maes verwacht evenwel dat nieuwbouw flink duurder wordt omwille van de fors gestegen bouwprijzen. Projectontwikkelaars worden bovendien geconfronteerd met een tekort aan materialen en werkkrachten. ‘Op lange termijn is er evenwel geen probleem voor nieuwbouw. Het is een belangrijke factor om vastgoed energetisch te verbeteren.’

(Lees verder onder de foto)


Mannen maken plannen

2023 kondigt zich aan als een druk jaar voor Domestic Makelaars. ‘Op zondag 23 april nemen we opnieuw deel aan de Nieuwbouwzondag van Roularta. Onze klanten krijgen dan weer de kans om een aantal werven te bezoeken. Enkele dagen later, op donderdag 27 april, organiseren we een info-avond omtrent Investeren in Vastgoed. Gastspreker wordt niemand minder dan de gerenommeerde hoogleraar Pascal Paepen.’ Maar Dirk Schoenmaekers kijkt vooral uit naar de verhuis van het hoofdkantoor. ‘We werken sinds 2005 vanuit ons moederkantoor aan de Bisschopslaan 16 in Beerse. Dit gebouw is evenwel gedateerd en we ebben er geen ruimte meer om te groeien. Daarom nemen we in het najaar onze intrek in het moderne complex Tribeca aan de Antwerpsesteenweg. Ook qua visibiliteit en bereikbaarheid voor ons een grote stap vooruit!”.

Vraag een schatting aanGratis schatting