THUISJACHT: Merksplas - natuur ontmoet cultuur


22/03/2024

Merksplas: Heimat van zo’n 8500 ‘Spetsers’. Het is een gemeente gekenmerkt door erfgoed en een borrelend verenigingsleven. Voeg daarbij enkele natuurdomeinen en je krijgt een wel heel bijzondere plek.

Te ontdekken in dit artikel:

Troeven in de regio:
- Agrarische gemeente gelegen te midden van het groen.
- Merksplas-Kolonie herbergt heel wat festiviteiten.
- Groene long met stiltegebied
- Vastgoedtip in de regio

Verborgen parels:
- Breng een bezoekje aan de plantentuin: ‘De Kleine Boerderij’
- Wandel door het prachtige parkdomein ‘Het Carons Hofke’.

De Spetsers

Verschillende wateren doorkruisen Merksplas. Die vormden de inspiratiebron voor de koosnaam van de inwoners: Spetsers. De mascotte van de gemeente - wiens naam je makkelijk kan raden - prijkt fier op het dorpsplein. Hij heeft het gezelschap van verscheidene historische gebouwen. Het Pannenhuis, gebouwd in 1654, is het oudste van het dorp.

In het centrum wisselen appartementsgebouwen, gezellige horecazaken, winkels en wijkgroen elkaar af. De laatste jaren zette de gemeente zich merkbaar in voor fietsers en voetgangers.

“We merken vooral dat 65-plussers hun intrek nemen in het centrum. De verschillende appartementen beschikken over hedendaags comfort. Winkels zijn te voet bereikbaar. Dat vergemakkelijkt bijvoorbeeld sociaal contact. Een babbeltje is zo gebeurd bij de bakker of slager”, zegt Dirk Luyckx van Domestic Makelaars.

Mooie mix

“Merksplas biedt een mooie mix van zowel appartementen, wijken of vrijstaande woningen. Verkavelingen in de rand van het centrum doen het vooral goed bij jonge gezinnen.”

Die vinden hun weg met de wagen of fiets. Scholen, hobby’s of jeugdbewegingen zijn steeds dichtbij. De omringende natuur is mooi meegenomen.
“Wanneer de kinderen het huis uit zijn, volstaat een appartement voor veel mensen. Op die manier komen grotere huizen in de buitenwijken vrij. Bovendien beschikken ze vaak over een tuin. Dat is dan weer aanlokkelijk voor gezinnen. Eigenlijk vormt dat een mooie cirkel”, licht Luyckx toe.

Gegeerde woningen bevinden zich volgens Dirk in een radius van 500 meter rond het centrum. “Alles is vlot bereikbaar. Ook met het openbaar vervoer. Door de lokale handel bekom je een levendig centrum. Dat trekt mensen automatisch aan.”


Waar erfgoed leeft

Het landschap van Merksplas is op zijn minst bijzonder te noemen. De groene gemeente huisvest sinds 1999 cultureel-historisch erfgoed. Merksplas-Kolonie diende als opvangnet voor landlopers. De prachtige plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ heeft een verleden als straflandbouwschool. Vandaag zijn het locaties waar vooral rust en natuur primeren. De groene long is zelfs stiltegebied. Enkel streekeigen geluiden zijn er te horen.


Het voormalige sociale experiment transformeerde tot een stijlvolle ontmoetingsplek. Zo zijn er tal van evenementen op de centrale binnenplaats - waaronder een wekelijkse markt. Ook is het gastheer van een vierjaarlijks ‘reuzenchirokamp’: Krinkel. 


De brasserie, het hotel en het bezoekerscentrum vormen een mooi geheel. De hernieuwde Kolonie is omgeven door een mooie mix van akkers, dreven en weidse landschappen.

Het rode goud

Merksplas beschikt over heel wat agrarisch gebied. Verschillende serres geven het uitzicht vorm. Daarin groeit ‘het rode goud’. De reusachtige kassen herbergen aardbeien, frambozen, tomaten en paprika’s.

De aardbeien spelen zelfs de hoofdrol in een jaarlijkse cyclocross. De Aardbeiencross brengt verschillende sportfanaten samen in de Noorderkempen.
De gemeente wordt gekenmerkt door een actief verenigingsleven. De Kolonie doet dienst als locatie voor talloze evenementen.

“In dit dorp kent iedereen elkaar. Verschillende verenigingen verbinden de inwoners. Merksplas Kermis is bijvoorbeeld hét feest van het jaar. Veel mensen nemen er zelfs enkele dagen verlof voor. Dat maakt dat de inwoners haast een zijn met het dorp. Een ‘Spetser’ zal Merksplas niet snel verlaten”, vertrouwt Dirk toe.

Vastgoedtip in deze regio: De Patrijs (Rijkevorsel)

Centraal gelegen in de Leopoldstraat te Rijkevorsel, zal dit bijzonder nieuwbouwproject gerealiseerd worden. Op een domein van ca. 5.600m² waarop thans de modernistische erfgoedvilla ‘De Patrijs’ reeds staat, zullen nog 2 urban villa’s verschijnen.

Duurzaam en luxueus zijn de key woorden van dit project waarbij gekozen wordt voor individuele warmtepompen met geothermische boringen en een pakket zonnepanelen per appartement. De afwerking is individueel naar smaak van de klant te kiezen bij de aangestelde lokale leveranciers.

REEDS 30% VERKOCHT!

2 en 3 slaapkamerappartementen
Vanaf 399.000 euro


Op zoek naar een woning in regio Merksplas - Rijkevorsel - Hoogstraten?

Op zoek naar een woning in regio Merksplas - Rijkevorsel - Hoogstraten?

We nemen je graag mee door het actueel aanbod en wandelen je van A-Z door de stappen van de aankoop en verkoop van je woning. Ook voor het huren en verhuren van panden staan onze makelaar Dirk voor je klaar.

Dirk Luyckx - 0475 32 57 71 - dl@domestic.be

Contacteer ons
Vraag een schatting aanGratis schatting