[HLN] Slimme ingreep doet waarde van Britt en Jasper hun huis fel stijgen: “Tot 100.000 euro meer waard in paar jaar tijd”


14/06/2023

Zo’n zeven jaar nadat Britt en Jasper hun huis in Beerse hebben gekocht en twee jaar nadat ze het hebben gerenoveerd, zou het koppel er tot 100.000 euro meer voor kunnen krijgen dan ze zelf investeerden. Makelaar Olivia Caers licht de verschillende pluspunten toe, waarvan er één echt het verschil maakt. “Het potentieel van de grote zolderruimte hebben de eigenaars zeer goed benut.”

“Door de ligging tussen Malle en Turnhout bereik je vanuit Beerse in niet eens vijf minuten de autostrade en ook qua openbaar vervoer is er een ruim aanbod. Maar de voornaamste reden waarom mensen hier graag komen wonen én ook blijven, is het kleinschalige, gemoedelijke en landelijke karakter van de gemeente”, vertelt Olivia Caers van Domestic Makelaars, een groep met zes kantoren waaronder een in Beerse. “Bij dit huis hoort ook een groene omgeving die gegarandeerd is, want de tuin grenst aan een kanaal met ernaast een fiets- en wandelpad.”



Om de blikken van voorbijgangers te weren, is er achteraan een afsluiting geplaatst, maar boven geniet je van een vergezicht op de natuur. “Toen de huidige eigenaars de woning kochten, was de verdieping één grote zolderruimte. Die bood natuurlijk veel potentieel en die hebben ze intussen prima benut door er drie ruime slaapkamers en een trendy badkamer met inloopdouche in te richten. Die ingreep creëerde een serieuze meerwaarde.”



“Om een vaste trap te installeren, werd beneden een slaapkamer opgeofferd waardoor tegelijk de inkom een stuk vergrootte, en er zelfs nog plaats is voor een bureauhoek. Dat maakt bij het betreden van de woonst een goede eerste indruk.”



Op de gelijkvloerse verdieping zijn er nog altijd een slaap-en badkamer. “Die kunnen op meerdere manieren worden ingevuld. Als hobbykamer of als een apart stekje voor een al wat ouder kind. En omdat er vanuit de garage een aparte toegang is, komt de slaapkamer evenzeer in aanmerking voor een kleine zelfstandige met bijvoorbeeld een nagelstudio. Er moet dan wel wat opgefrist worden, want beneden merk je wel dat het huis uit 1995 dateert.”



Dat vindt de makelaar bij een verkoop echter geen nadeel. “De basis en de kwaliteit, met bijvoorbeeld een parket vloer in de woonkamer, zijn prima. Een koper kan hier zo zijn intrek nemen en stapsgewijs nog zaken aanpassen. Dat biedt op financieel vlak wat ademruimte en is aangenamer dan onmiddellijk een pak meer te moeten betalen voor een 100 procent vernieuwd huis. Het vervangen van de keuken wordt de meest ingrijpende klus. Alle grote werken, zoals het vernieuwen van de verwarmingsketel en het isoleren van de tussenverdieping en het dak, zijn al gebeurd. Er liggen ook zonnepanelen die nog een kleine 16.000 euro aan certificaten opleveren.”



Dat bedrag neemt Olivia Caers mee in haar berekening die haar op 425.000 euro brengt. “Als lanceringsprijs zou ik voor 439.000 of 445.000 euro opteren, alleszins onder de psychologische grens van 450.000 euro. Bij een verkoop werken wij op de traditionele manier. Dat betekent dat we geen bezoekdag organiseren en dat geïnteresseerden mogen langskomen op een tijdstip dat voor alle partijen past. Zo hebben we tijd om iedereen voldoende uitleg te geven en ook al het financiële aspect te bespreken. Als een kandidaat-koper aangeeft dat hij het huis wil kopen, vinden we het belangrijk om te weten dat hij de nodige centen bij een kan krijgen. Voor een eigenaar is er niks vervelender dan te denken dat zijn huis verkocht is en achteraf te moeten horen dat de deal niet rond raakt.”

“Door te kijken naar de huizen in de buurt die te koop komen te staan en een beetje een vergelijking te maken, vermoedden we dat ons huis wel op 400.000 euro geschat zou worden. Dat Olivia het nog 25.000 euro meer waard vindt, is een fijne verrassing”, zegt bewoonster Britt Van Humbeeck.

“Het verschil tussen alles wat wij betaalden en wat een verkoop kan opleveren is echt groot, maar dat is deels te verklaren door de vele uren die we zelf in de verbouwingstaken. Leidingen leggen, gipskartonnen wanden plaatsen, het trapgat maken … Dat namen we allemaal op ons en is duidelijk niet voor niets geweest. Het volgende op de planning is het vervangen van de houten ramen beneden en nadien volgt wellicht een nieuwe keuken. Een oven en een grote koelkast zouden wel goed van pas komen.”


Vraag een schatting aanGratis schatting