[HLN] HUIZENJACHT. Dessel, zoveel meer dan de ‘weide van Graspop’: “Een energiezuinig nieuwbouwhuis koop je al voor 350.000 euro”


07/03/2023

DESSEL Op zoek naar een nieuwe stek, of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokale immomakelaar. 

Door Liese Demeulenaere voor HLN - 2023

Deze week bezoeken we Dessel in de Kempen. “Enkele nieuwe verkavelingen blijken gunstig gelegen én beter betaalbaar.” Een bruisend centrum, rustige woonwijken en omgeven door prachtige natuur: zo kan je Dessel in het kort omschrijven. Met amper 10.000 inwoners in de schaduw van de kerktoren is het nog een relatief klein dorp, met een echte ons-kent-onsmentaliteit. Maar vergis je niet. “Dessel is een bruisende gemeente, waar er elke week wel iets te beleven is. Het is duidelijk een gemeente die evolueert en niet blijft stilstaan. De inwoners van Dessel vormen ook een hechte gemeenschap en willen graag in Dessel blijven wonen, hun hele leven lang”, vertelt Geert Vanderhoydonck van Domestic Makelaars. Het is er dan ook gezellig vertoeven. Op amper een paar minuten wandelen of fietsen sta je zo midden in de natuur van prachtige bossen en kaarsrechte kanalen.

Cultuur en sport

Ook op cultureel vlak stelt Dessel niet teleur. Het dorp is natuurlijk wereldwijd bekend als ‘de weide van Graspop’, maar de gemeente heeft nog zo veel meer te bieden dan het grootste metalfestival van ons land. Zo organiseert CC Toendra sinds 2021 tal van optredens en andere culturele activiteiten om de Desselaars cultureel te verwennen, zoals hun eigen festivalletje Oan de Voart.

“En vorig jaar is ook het nieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo geopend met een theaterzaal, een evenementenweide, een tentoonstellingsruimte en diverse polyvalente ruimtes”, zegt Geert. Ook sportliefhebbers komen er aan hun trekken. “Op sportief vlak is er een enorme keuze: van voetbal, BMX en petanque tot vecht- en andere zaalsporten.”


Tabloo, het gloednieuwe bezoekerscentrum van NIRAS in Dessel. © Liese Demeulenaere

Minpunten

Maar geen enkel dorp is perfect. Zo wordt het centrum van Dessel doorkruist door de baan tussen Mol en Turnhout en dat brengt uiteraard wel wat verkeer met zich mee. Tegelijkertijd zorgt de drukke verkeersas ook voor een goede verbinding met het openbaar vervoer. Het is maar hoe je het bekijkt. “Andere minpunten zijn dat Dessel geen eigen zwembad of middelbare school heeft”, zegt makelaar Geert. “Het ontbreken van een zwembad wordt wel goed opgevangen met het aanbieden van voordelige tickets voor het zwembad van Mol, Geel en Arendonk. En de middelbare scholen zijn goed bereikbaar met de fiets en openbaar vervoer.”

Hier wil iedereen wonen...

“Verschillende nieuwe verkavelingen zoals Elsakker en nieuwbouwprojecten in Dessel en Witgoor trekken nieuwe bewoners én huidige Desselaars aan. De duurzaamheid en het innovatieve karakter spelen hier een belangrijke rol. Rustige straten, met zicht op het groen en niet te ver van het centrum, blijven ook steeds een trekpleister. Maar vooral straten vlak bij de plassen van de zandontginning door Sibelco, zoals de Blokstraat en de Kromstraat in Witgoor, zijn populair”, vertelt Geert. “De prijs van de woning wordt vooral bepaald door de leeftijd, staat, het EPC-niveau en natuurlijk de ligging. Je mag toch rekenen op een meerprijs van 15.000 à 20.000 euro voor een goede ligging.”


Een energiezuinige half open bebouwing in de nieuwe verkaveling Elsakker in het centrum van Dessel. © Domestic Makelaars

... maar dit gebied is in opmars

Wie die meerprijs niet kan of wil ophoesten, vindt zijn gading dan vooral in andere nieuwe verkavelingen die ontwikkeld worden pal in het centrum, in Brasel, op de Heide en in Witgoor. Die ligging is nog steeds gunstig, maar wel betaalbaarder dan de Blokstraat en de Kromstraat die al jaren erg in trek zijn voor hun prachtige uitzicht.

“Voor een nieuwbouwwoning op een grond van zo’n 3 are mag je daar toch ook zeker rekenen op een 400.000 euro. Ook zijn er verschillende bouwgronden te koop in deze nieuwe verkavelingen. De prijzen hiervoor zitten tussen de 135.000 euro en 160.000 euro”, zegt Geert. “We zien wel een vertraging in de verkoop van bouwgronden door de gestegen prijzen van bouwmaterialen en de stijgende rente op hypotheekleningen. Kandidaat-bouwers zijn een beetje bang geworden om zelf te bouwen.”

De Prijs

100.000 - 300.000 euro: oudere woning of instapklaar appartement

“In deze prijsklasse vind je vooral oudere woningen van de jaren 50 en 60 met dikwijls nog ramen met enkel glas, amper isolatie en een verwarming op stookolie. Dit zijn huizen waar de koper verplicht is om binnen vijf jaar de woning te verbeteren naar EPC-niveau D. En dat kost al snel zo’n 40.000 euro. De koper houdt hier natuurlijk rekening mee bij het bieden op een woning. De omgeving waar deze huizen zich bevinden, is verspreid over heel Dessel”, vertelt de makelaar. “Een instapklaar ouder appartement met twee slaapkamers is ook beschikbaar in deze prijsklasse, net als een nieuwbouwappartement met één slaapkamer in het centrum van Dessel en Witgoor.”


Een oudere woning koop je in Dessel voor 100.000 à 300.000 euro. © Domestic Makelaars

300.000 - 600.000 euro: Nieuwbouwappartement, penthouse of oudere woning met tuin

“In deze prijsklasse heb je de meeste keuze: van nieuwbouwappartementen met twee of drie slaapkamers en grote penthouses in het centrum tot BEN-nieuwbouwwoningen (Bijna Energie Neutraal) met een warmtepomp en zonnepanelen in de nieuwe verkavelingen en bestaande woningen van de jaren 80 en 90 met een mooie tuin in een rustigere straat en zicht op de velden of het groen. Aan deze woningen zijn meestal enkel opfriswerken nodig, zoals schilderen”, legt Geert uit. “Wat vooral opvalt vandaag is dat de penthouses bij nieuwe projecten meestal het eerst verkocht zijn, ondanks de hogere prijs. Vroeger waren het vooral de gelijkvloerse appartementen die het eerst weg waren.”


Een energiezuinige nieuwbouwwoning koop je in Dessel al voor 350.000 euro. © Domestic Makelaars

600.000 - 1.000.000 euro: instapklare villa met grond

“Het aanbod in deze prijsklasse is heel beperkt, maar voor dit bedrag heb je een mooie instapklare villa op een groot stuk grond meestal net buiten het centrum. Het gaat dan over oudere villa’s die volledig en stijlvol gerenoveerd zijn en villa’s van eind jaren 90 tot begin 2000, waar de kinderen het huis uit zijn en de eigenaars kleiner willen gaan wonen.”

Meer dan 1.000.000 euro: weinig tot geen aanbod

“Voor meer dan 1.000.000 euro heb je vandaag weinig tot geen aanbod in Dessel. In de buurtgemeenten zoals Mol en Retie kom je wel regelmatig eigendommen boven 1.000.000 euro tegen.”

Vraag een schatting aanGratis schatting