Domestic Makelaars kijkt tevreden terug op eerste helft 2022


05/07/2022

2021 was een absoluut recordjaar voor de vastgoedsector. Na de coronacrisis ging het aantal verkooptransacties door het dak en ook de prijzen gingen met gemiddeld 6% de hoogte in. Heeft deze tendens zich doorgezet in 2022? We vroegen het aan dé vastgoedspecialist uit de Kempen.

1 transactie per kalenderdag

Bij Domestic Makelaars kan men tevreden terugblikken op de eerste 6 maanden van het jaar. “Het aantal verkooptransacties is vergelijkbaar met 2021. In totaal verkochten we meer dan 150 panden, hetzij één per kalenderdag.” Aan het woord is zaakvoerder Wim Gijs, die wel vaststelt dat de prijzen gestabiliseerd zijn. “De intresten zijn immers aanzienlijk gestegen de voorbije weken. Dit heeft een rem gezet op de prijsstijgingen. Al moeten we vaststellen dat goed gelegen en instapklare woningen tot 450.000 euro vaak nog heel snel verkocht zijn. 25% van onze panden verkopen we binnen de 10 dagen!”


- Nieuwbouwproject Hof ter Dorpe - Oud-Turnhout

Hoe ziet Domestic Makelaars de toekomst tegemoet?

“Nu ook de hypotheekrente weer stijgt, komt de betaalbaarheid van vastgoed verder in gevaar. We zien vandaag een nieuwe piek in de betaalbaarheidsindex, dat is het aandeel van het netto beschikbare inkomen van gezinnen voor de aflossing van een hypothecaire lening. Net voor de bankencrisis van 2008 moest een Belgisch gezin gemiddeld 28 % afbetalen voor een hypotheeklening, een historisch hoogtepunt. Vandaag schommelt de betaalbaarheidsindex alweer rond de 26%. De verdere klim van de rentevoeten in combinatie met de striktere regels voor het toekennen van kredieten, is vandaag al voelbaar voor jonge kandidaat-kopers” analyseert Jan Daems. “Toch verwachten we dat de nominale woningprijzen dit jaar verder zullen stijgen met zo’n 4%, maar omdat de inflatie dubbel zo hoog is, komt dat neer op een reële prijsdaling van 4%, waardoor de overwaardering van ons vastgoed zal afkoelen”.

Dirk Schoenmaekers van Domestic Makelaars stelt wel vast dat dat het nieuwbouwaanbod daalt door de onzekerheid over de meerkosten voor de grondstoffen. “Hierdoor zullen de prijzen verder stabiliseren. Een andere vaststelling is dat nieuwbouw weer sterk in trek is bij vastgoedinvesteerders. De aandelenmarkten presteerden de voorbije 6 maanden, mede door de oorlog in Oekraïne, historisch slecht en dus keken beleggers weer naar de veilige haven die residentieel vastgoed is”.

Nieuw kantoor in Mol

Ondertussen bouwde Domestic verder aan de toekomst. Getuige hiervan de verhuis van het kantoor in Mol naar de hoek van de Statiestraat en de Lakenmakerstraat. Els Maes is terecht trots met haar nieuwe stek in het winkelcentrum van Mol. “De verhuis heeft gezorgd voor een frisse wind en nieuwe dynamiek. We kregen uitsluitend lovende reacties op het nieuwe kantoor.”.


Vraag een schatting aanGratis schatting