Domestic Makelaars blikt terug op eerste jaarhelft 2023 en kijkt vooruit naar wat komen gaat


02/08/2023

(Lees verder onder de foto)

"Makelaar meer dan ooit nodig in afkoelende vastgoedmarkt!"

Dat de Belgische vastgoedmarkt afkoelt, is al lang geen geheim meer. In de eerste 6 maanden van 2023 werden in Vlaanderen 5,9% minder notariële verkoopaktes verleden dan in dezelfde periode vorig jaar. En de Beroepsvereniging voor Kredietverstrekkers meldt voor het tweede kwartaal maar liefst 36% minder afgesloten hypothecaire kredieten dan in 2022.

Bij Domestic Makelaars kende men een succesvolle start van 2023. “We verkochten tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar een 150-tal panden, goed voor gemiddeld 25 transacties per maand, hetzij 1 per werkdag” klinkt het bij Domestic. “Maar toch is de hausse van vlak na de coronaperiode voorbij. De vastgoedmarkt was oververhit en is nu terug genormaliseerd. Uiteindelijk is dit een goede zaak voor alle partijen in de vastgoedmarkt.”

De algemene dalende trend is zonder twijfel het gevolg van de fel gestegen rentevoeten op woonkredieten. Kandidaat-kopers moeten voor hetzelfde budget een pak meer afbetalen dan een jaar geleden.

Toch heeft men bij Domestic Makelaars niet de indruk dat de hogere rentevoeten hebben geleid tot een daling van de verkoopprijzen. Volgens de Notarisfederatie gingen de woningprijzen in Vlaanderen zelfs nog met gemiddeld 1,7% omhoog.

Nieuwbouw

“Voor energiezuinige woningen met modern comfort en een goede ligging blijven de prijzen inderdaad stijgen” bevestigt men bij Domestic Makelaars. “Meer nog, de vraag naar recente woningen blijft ook in de Kempen zeer hoog.”

Wie een energieverslindende woning koopt, kan de extra renovatiekosten niet langer ontlopen. De Vlaamse overheid verplicht de kopers van een woning met een slechte EPC-score (label E of F) om binnen de 5 jaar na de aankoop renovatiewerken uit te voeren en zo minstens het energielabel D te behalen. “De verkoopprijzen van panden met een slechte energiescore beginnen lichtjes te dalen en allicht zal deze trend later dit jaar nog versnellen” voorspelt Domestic Makelaars.
De komende maanden zal Domestic Makelaars een groot aantal nieuwbouwprojecten lanceren in de Kempen. “Denk dan aan twee nieuwe projecten in Retie, één in zowel Gierle, Beerse als Kasterlee. Maar vooral in Mol wordt het uitkijken naar de start van de verkoop van een spectaculair woonproject, allicht in november.”

Nieuwbouw is en blijft de snelste en beste manier om ons verouderd woonpatrimonium te verduurzamen. Om die reden hoopt Domestic Makelaars dat de federale regering het tijdelijk verlaagde BTW-tarief van 6% op sloop en heropbouw zal verlengen. Dit gunstregime, bedoeld om woningen in slechte staat af te breken en te vervangen door een nieuwbouw, loopt in principe eind dit jaar af.

Vastgoedmakelaar

Een ander gevolg van de afkoelende vastgoedmarkt is dat verkopers weer vlotter de weg vinden naar de vastgoedmakelaar. “Panden staan langer te koop. De ongeziene stormloop op woningen van 2021 is verleden tijd. Een professionele vastgoedmakelaar is dus opnieuw relevant. Domestic Makelaars zorgt voor een correcte waardebepaling, professionele foto’s/video’s en een brede exposure.” Ook het verkoopdossier telt elk jaar meer en meer verplichte documenten en attesten. Het advies van een vastgoedmakelaar is dus meer dan ooit onontbeerlijk.

Gratis schatting van jouw woning

Wens je begeleiding bij de verkoop van jouw woning? Geen probleem! Starten doen we met een gratis schatting.

Vraag een schatting aanGratis schatting