Ik wil een huis kopen. Wat kost dit?


10/02/2021

Je bent klaar voor die grote stap, de grootste aankoop uit je leven. Je wil een huis kopen. Wat zijn nu alle kosten waarmee je, naast de aankoopprijs, rekening moet houden? Ontdek hier wat een huis kopen echt kost.

De aankoopprijs

De aankoopprijs van een huis of appartement is afhankelijk van een aantal facetten, zoals de ligging ervan (op het platteland, in het dorp of midden in de stad), het bouwjaar, de bewoonbare oppervlakte, de afwerking, de welvarendheid van de streek en natuurlijk van de wet van vraag en aanbod. 

Kosten verbonden aan mede-eigenaarschap

Kies je voor de aankoop van een appartement of studio, dan word je niet alleen eigenaar van je eigen plek. Je wordt ook mede-eigenaar van het gebouw waarin je appartement of studio zich bevindt. Je zal in dat geval ook rekening moeten houden met de andere mede-eigenaars.
Informeer je goed over de kosten die verbonden zijn aan mede-eigenaarschap. Zorg voor inzage in de notulen van de algemene vergadering, zodat je kan zien welke werken of grote uitgaven gepland zijn voor herstellingen, check of er technische problemen zijn en of er gerechtelijke procedures hangende zijn.

Wanneer je een appartement op het oog hebt uit de portefeuille van Domestic Makelaars, bezorgen wij je al deze informatie, zodat je goed geïnformeerd bent.

Hypotheek

Vaak ga je een hypothecair krediet of woonkrediet aan om de aankoop van jouw woning te financieren. Naast je maandelijkse aflossing zijn er ook kosten verbonden aan een woonkrediet. Voor alle informatie op dat vlak verwijzen wij je graag door naar jouw bank.

Registratiebelasting of btw

Belastingen zijn een grote kostenpost van je aankoop. Maar om een goed zicht te hebben op die kosten, is het belangrijk om de belastingtarieven te kennen. Wanneer betaal je registratierechten en wanneer betaal je btw? Misschien heb je recht op een fiscaal gunsttarief? Dit hangt allemaal af van jouw situatie, van het pand dat je koopt en waarom je dat pand koopt. Koop je het als gezinswoning en ga je er wonen, of koop je het als investering en ga je het verhuren?

De juiste belastingtarieven bepalen is dan ook maatwerk. Een notaris zal je op een neutrale en onafhankelijke manier informeren over de belastingen die verbonden zijn aan de aankoop van je woning. 


Ben je op zoek naar een huis, een appartement of studio?

Ben je op zoek naar een huis, een appartement of studio?

We hebben een groot aanbod aan vastgoed in de Kempen. Toch niet gevonden wat je zocht? Contacteer ons gerust. Wij bespreken samen jouw wensen, en informeren je over de panden die wij in portefeuille hebben. 

Ontdek ons aanbod
Vraag een schatting aanGratis schatting